ALEX. OPROESCU LA 75 DE ANI!

 

Carte mare, cinste cui te-a plămădit…

 

Altruist cum îl ştim, poetul şi bijutierul tehnoredactării de carte Nistor Tănăsescu nu se dezminte şi, de ziua marelui cărturar buzoian Alex. Oproescu, dedică acestuia o carte intitulată semnificativ „Buzăul înainte de toate”, carte „Despre Alex. Oproescu şi cărţile sale”. O antologie de referinţe publicistice la care Nistor Tănăsescu a muncit cum numai Sisif ar putea s-o facă. Dincolo de faptul că Alex Oproescu merita cu prisosinţă acest omagiu unic, cel puţin în cultura buzoiană,  fabulos e faptul că chiar s-a găsit cineva care să se înhame la asemenea lucrare şi, culmea, să fie cel puţin la înălţimea profesionistă a sofisticatului erou al cărţii. Aproape 250 de pagini cu o selecţie drastică şi edificatoare din tot ce s-a scris de-a lungul timpului despre cărturarul nostru drag şi multe, foarte multe alte lucruri care, chiar dacă nu sunt inedite, dau senzaţia că avem în faţă o grămadă de monede scoase dintr-o ulcică de pământ şi lustruite până la orbirea privitorului/cititorului. O comoară ! Culmea, cartea a ieşit de tipar chiar pe 16 aprilie a.c., ziua de naştere a lui Nistor Tănăsescu. Şi încă o coincidenţă: când scriu aceste rânduri, azi, 8 mai 2014, Alex. Oproescu împlineşte 75 de ani! Să mai spună cineva că viaţa nu are meandrele ei chiar şi atunci când e să aducă bucurii unice. Volumul alcătuit de Nistor Tănăsescu abia a început să circule. Fireşte, vor urma destule cronici literare. Eu însumi am trimis câte un exemplar unor iniţiaţi în tainele unor astfel de cărţi cu o arhitectură sfântă, făcută după regulile canoanele bibioteconomiei de elită. Primul exemplar a luat calea criticului literar Ion Roşioru. Vom publica aici „reacţia” domniei sale cât de curând. Până atunci constat un lucru care ţine mai mult de superstiţiile mele personale: Lui Alexandru Oproescu i-a fost hărăzit, repartizat direct dintre ucenicii şcolii de îngeri păzitori, un truditor creştin de talia lui Nistor Tănăsescu. Asemenea întâlniri nu sunt jocuri de noroc, ci „uneltiri” pozitive ale destinului. Aceeaşi soartă o are, din câte ştiu, şi cel mai mare poet român în viaţă: Ion Gheorghe, la al cărui monument literar lucrează meticulos acelaşi Nistor Tănăsescu. Ce nu a putut să-i ofere, drept recompensă, lui Alex Oproescu, ditamai instituţiile statului, i-a oferit cu dărnicie voievodală Nistor Tănăsescu! Cine nu şi-ar dori un asemenea exeget ? Sau cine mai merită un asemenea gest? Începând de azi, oficial, în sufletele noastre, ale celor ce-l preţuiesc cu adevărat pe Alex. Oproescu, el poate fi considera  primul Cavaler al Ordinului de la A  la Z al Culturii buzoiene! La Mulţi Ani, Maestre! Iar ție, drag prieten Nistor Tănăsescu toată slava, omagiile și recunoștința celor care au crezut și cred în tine ca  într-un Mântuit al Cuvântului.

Marin Ifrim

8 mai 2014 –La mulţi ani, Alex. Oproescu!

Un tribut de admiraţie

 Bz_AlO_cop1

(„Buzăul înainte de toate. Despre Alex. Oproescu şi cărţile sale,

Ed. Alpha Mdn 2014 –Notă asupra ediţiei)

 

          Această antologie de referinţe publicistice este tributul meu de admiraţie faţă de unul dintre cei mai mari cărturari buzoieni, în avanpremierea aniversării vârstei sale de 75 de ani [n. 8 mai 1940, Nehoiu]. În plus, îi sunt recunoscător cu această carte d-lui Alex. Oproescu pentru debutul meu editorial din 1994, în colecţia „Autograf“ a Bibliotecii Judeţene „V. Voiculescu“, când m-a forţat literalmente să-i predau într-o singură zi o selecţie strictă de poeme din foarte multele risipite prin revistele literare de dinainte de decembrie 1989.

          Fără o iotă de pregătire bibliologică la activ, dacă nu punem la socoteală contagiunea lecturii tuturor cărţilor domniei sale, pe care mi  le-a dăruit mereu cu generoasă promptitudine, am crezut de cuviinţă să ordonez textele acestei antologii după criteriul cronologic, grupându-le totodată în capitole dedicate fiecărei apariţii editoriale semnată Alex. Oproescu. Capitolul de generalităţi „De veghe la lumina cărţii“ (titlul portretului de bibliotecar pe care i l-a închinat publicistul Ion Marin) însumează, pe cât posibil, cvasitotalitatea semnalelor, notelor şi reverenţelor profesionale aşternute pe hârtie, provocate de prodigioasa sa activitate de bibliotecar ieşit din comun. Tot de aici am preluat ca titlu al cărţii de faţă sintagma „Buzăul înainte de toate!“ aparţinându-i poetului Gheorghe Tomozei. Lucrarea este încadrată de obligatoriile repere biobibliografice privindu-l pe Alex. Oproescu, respectiv de o anexă conţinând extrase obţinute cu acordul autorului din excelenta lucrare „Biblioteca publică Buzău şi susţinerea literaturii“ de Mioara Neagu, care întregeşte efervescenţa atmosferei culturale în care a evoluat cariera d-lui Alex. Oproescu. Tot ca fundal bibliografic am mai apelat la inserţii din „Cartea de onoare“ a Bibliotecii Judeţene „V. Voiculescu“, ca şi la o serie de dedicaţii regăsite în volumul „Bibliofilie la Buzău“ (Mioara Neagu, Ed. Alpha MDN, Buzău, 2010).  

          Chiar dacă nu sunt convins că m-am ridicat la înălţimea aşteptărilor personajului principal al acestei antologii, măcar am încercat să-mi fixez ştacheta cea mai onorabilă din câte există în acest moment în domeniu în partea locului, ştachetă pe care, dacă e posibil să o atingi, ca să nu vorbesc de surmontarea ei, te poţi lăuda cu o mare prietenie profesională. Fiindcă foarte puţini din semnatarii cronicilor unanim elogioase la cărţile şi activitatea sa, prezenţi în această carte, ştiu că făurarul de capodopere de scrupulozitate istorico-literare şi bibliologul de excepţie Alex. Oproescu este în realitate un om complicat, pretenţios la detaliu, neiertător cu mântuiala, alergic la suficienţă, din stirpea celui care a pictat, repictat şi răspictat odată, acum cinci secole, aproape la nesfârşit, perfecţiunea surâsului Giocondei – altitudinice i-au atras susţinerea şi prietenia tuturor bibliotecarilor din subordine, dar şi a unor intelectuali de marcă, precum Gheorghe Istrate, Alexandru Deşliu, Corneliu Ştefan, Passionaria Stoicescu, Florentin Popescu şi mulţi alţii.

          Nu ascund faptul că pe parcursul acestui demers publicistic m-am consultat inclusiv cu Alex. Oproescu, care m-a somat, printre altele, în modestia-i caracteristică, să elimin toate opinile personale superlative în ceea ce-l priveşte. Cu toate acestea, rămân la părerea că domnia sa trăieşte în continuare în inerţia admirabilă a unor lumi renascentiste de foarte mult apuse, incompatibilă logicii utilitare contemporane potrivit căreia e-o nebunie curată să reuşeşti în acelaşi timp să fii şi portar imbatabil, şi golgheterul echipei. Norocul nostru e, aşadar, că Alex. Oproescu reuşeşte asemenea performanţe, situându-se deasupra acestor pragmatici. Cu astfel de antemergători,   viitorul bibliologiei buzoiene va fi sublim sau nu va fi deloc.               

          Omagiu şi respectuoasă afecţiune!

Nistor Tănăsescu

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la ALEX. OPROESCU LA 75 DE ANI!

  1. Ioana Voicila Dobre zice:

    Daruri pentru oameni daruiti! La multi ani!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s