LA MULŢI ANI, NISTOR TĂNĂSESCU!

Această prezentare necesită JavaScript.

Nistor Tănăsescu e printre puţinii, dacă nu singurul poet şi publicist buzoian căruia nu i se poate reproşa ceva oricât de nesemnificativ ar fi acel reproş. La el, până şi ironia, sarcasmul sau orice fel de nemulţumire i-au forma unor dojane discrete, silenţioase, greu de perceput de către purtătorii de şorici sub perciuni sau mustăţi. Dincolo de cei şapte ani de bun-simţ de acasă, poetul e înzestrat şi cu o educaţie făcută în preajma celui mai mare poet român contemporan în viaţă, Ion Gheorghe, consăteanul său de la care a deprins tainele însingurării tonifiante, liniştea cuvintelor împăcate cu cel ce le munceşte şi le tratează ca pe nişte fiinţe vii. Eu însumi am învăţat de la cei doi să-mi caut singurătatea dincolo de aparenţele băilor zoioase de mulţime. Nistor Tănăsescu este născut în comuna Florica, judeţul Buzău, la 16 aprilie 1960. Are o bogată şi rafinată activitate de conducător de ziare, tehnoredactor, redactor de carte etc. Este absolvent al Facultăţii de Ziaristică din Bucureşti şi autor al  bijuteriei literare “Inventatorul tristeţii”, o plachetă de versuri de debut editorial mai consistentă spiritual decât “opera omnia” unor colegi de breaslă. Din când în când, mai ales împreună cu dl. prof. Stelian Grigore, dar şi cu alţi prieteni, cum ar fi Tudor Cicu, sunt invitat la moşia de la Pogonele a familiei Geta şi Nistor Tănăsescu, la câte o masă îmbelşugată, cu delicatesuri preparate de boieroaică. Cu o astfel de ocazie, acum câţiva ani, fiul meu Valeriu s-a împrietenit la cataramă cu unul din badyguarzii moşiei, motanul Patraulea. Acestea fiind zise, nu-mi rămâne decât să-i urez acestui prieten cu care mă mândresc o simplă şi onestă urare de ”La Mulţi Ani”!

 Marin Ifrim

NISTOR TĂNĂSESCU LA 54 DE ANI, INVENTATORUL BUCURIEI!

În biografia mea, de peste şapte decenii şi jumătate, am cunoscut o mulţime de oameni, ce mi-au luminat viaţa. Unul dintre ei este cunoscutul ziarist şi poet de mare talent – Nistor Tănăsescu, distins om, care mi-a prilejuit minunate momente de neuitat, de bucurie şi încântare, devenind, pentru mine, un adevărat „inventator al bucuriei”.

Pe 16 aprilie 2014, Nistor porneşte pe a 55-a treaptă a vieţii sale. În tot ce a făcut şi face, dovedeşte că este un om care „ştie ce vrea”. Inteligent, cu minte activă şi voinţă rar întâlnită s-a străduit, întotdeauna, să descopere modele de viaţă şi de cultură, după care să-şi organizeze propria existenţă. A avut de întâmpinat, în activitatea sa, numeroase dificultăţi, piedici şi păreri potrivnice, dar, din toate acestea, a ieşit învingător. Generozitatea, modestia, conştiinciozitatea, minuţiozitatea şi precizia în muncă, spiritul de sacrificiu, efortul pentru descoperirea adevărului sunt adevărate virtuţi ale marelui meu prieten.

Cu multă trudă, prin perseverenţă şi curaj, tenacitate şi abnegaţie, a reuşit să realizeze, împreună cu distinsa sa soţie, Geta şi cu scumpa lor fiică, Bianca, multe lucruri frumoase, printre care se numără şi „Poemul verde de la Pogonele”. Iată că se confirmă ideea că dacă omul „ştie ce vrea” poate păşi la drum şi, singur, va putea să-şi îndeplinească visele. Dragul meu Nistor, îţi doresc multă sănătate şi viaţă lungă, alături de distinsa ta familie. La mulţi ani!

Stelian Grigore, Ţinteşti

 

CĂTEVA RÂNDURI

Ce să-ţi urez eu, Bătrâne, acum, când împlineşti o vârstă respectabilă? La mulţi ani, sănătate şi voie bună! Atât.
Nu că aş fi zgârcit, doar nu dau de la mine, dar tu le ai pe toate.
Ai un condei care ţi-a permis să faci ce vrei cu el. Să scrii atractiv şi convingător, să exprimi păreri îndrăzneţe, să sugerezi acţiuni cutezătoare, să pui cu el semnătura de redactor, de redactor şef sau să scrii versuri.
Ai un spirit critic aparte, care ţi-a permis să scrii sugestiv despre cărţile altora.
Ai o imaginaţie de invidiat, care se regăseşte în almanahurile culturale din ultima vreme.
Ai o bonomie cum rar se întâlneşte.
Ai prieteni care te iubesc pentru că ai toate acestea.
Ai o familie care te susţine în tot ce faci de folos pentru oameni.
La mulţi ani, sănătate şi voie bună, Nistor Tănăsescu!

Dumitru Dănăilă

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s