Romeo şi Julieta nu renunţă la Mizil! Festival Internaţional de Poezie şi Epigramă, ed. a VII-a

Festivalul are ca parteneri:
TVR, Radio România Actualităţi, Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Uniunea Naţională a Studenţilor şi Tinerilor din Republica Moldova
Au început înscrierile pentru Festivalul Literar Internaţional „Romeo şi Julieta la Mizil ”, ediţia a VII-a. Festivalul este organizat de fundaţia culturală omonimă în parteneriat cu Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”, fiind inclus de 7 ani în calendarul Ministerului Educaţiei Naţionale şi susţinut de Radio România Actualităţi şi TVR.
Pot participa românii românii de pretutindeni, tineri… de orice vârstă, indiferent dacă sunt debutanţi sau scriitori consacraţi.
Pentru cele două secţiuni, Poezie şi Epigramă, organizatorii oferă premii de 4000 de lei.
Înscrierea se face pe www.romeojulietalamizil.ro unde concurenţii trebuie să trimită 4 epigrame sau 4 poezii. Din cele 4 epigrame, una se va referi la Mizil.
Premierea va avea loc pe 25.01.2014 la Mizil.
Invitaţi de onoare sunt: Daniel Cristea Enache şi Dan C. Mihăilescu.
Printre personalităţile care vor fi prezente se numără: acad. Nicolae Dabija, acad. Solomon Marcus, acad. Eugen Simion, Ecaterina Andronescu, Mircea Ionescu Quintus, Sorin Roşca Stănescu, Corneliu Leu, George Stanca, Radu Gologan, Lucia Olaru Nenati.
La ediţiile precedente s-au înscris concurenţi din: Albania, Anglia, Belgia, Bulgaria, Canada, Elveţia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Macedonia, România, R. Moldova, Serbia, Scoţia, Siria, Spania, Ucraina, SUA, numărul concurenţilor la toate ediţiile fiind de cca. 2000.
Câştigătorii ediţiei a VI-a au fost: Ion Diviza, din Chişinău, Grigore Chitul, din Bistriţa şi Florian Abel, din Grindu, Ialomiţa, la Epigramă. La Poezie: Marius Grama din Galaţi, Raluca Dumitran, din Câmpina şi Cezar Ciobâcă, din Botoşani. Toţi au fost prezenţi la festivitatea de premiere desfăşurată la Liceul „Grigore Tocilescu”.
Numele festivalului provine de la satira politică „Romeo şi Julieta la Mizil ”, scrisă şi publicată de mizileanul George Ranetti în 1907.
Coordonatori sunt profesorii Laurenţiu Bădicioiu şi Victor Minea.
Acad. NICOLAE DABIJA despre festival:
„Mizilul a fost timp de câteva zile capitala Poeziei româneşti. Nichita Stănescu spusese cu o ocazie: În materie de poezie România este un mare imperiu. Mizilul e o urbe care face parte din acest imperiu şi l-aş numi în context un oraş imperial. Aici dimensiunea lui sufletească importă cel mai mult.[…] M-a bucurat faptul că Premiul Mare i-a revenit unui basarabean: Ion Diviza.
Deputat ECATERINA ANDRONESCU
„Aici este o întâmplare pe care n-ai cum s-o uiţi vreodată. Este prima dată când vin şi, dacă o să mă mai invitaţi şi, chiar dacă nu o să mă mai invitaţi, eu vă promit că o să recidivez pentru că realmente ceea ce se întâmplă aici, la Mizil , este aproape un miracol. Asta pentru că se întâmplă în Liceul „Grigore Tocilescu” unde cei care s-au străduit au adunat aici personalităţi uriaşe în faţa cărora n-ar trebui să vorbeşti, ci să taci şi să le asculţi. Eu cred că, cu asemenea evenimente, ca acesta din acest liceu noi reuşim să ne arătăm identitatea şi cred că lucrul acesta avem datoria să-l facem şi să-l multiplicăm în toate şcolile din ţară . Sper să se mediatizeze evenimentul Dvs. deoarece el face parte din lucrurile normale care ar trebui să se întâmple în şcoală.”
Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s