Marilena Licǎ-Mașala

marilena_foto

Pitești, 26 noiembrie 2013

Dragi prieteni,

            Profund impresionatǎ de frumuseţea momentelor lirice petrecute împreună pe 22 noiembrie, aș dori să vă mulțumesc încǎ o datǎ pentru că aţi venit, fiecare în parte, din București sau de mai departe, din Brazzaville și Pointe Noire  (Republica Congo), Kinshasa și Lumumbashi (Republica Democraticǎ Congo), Gonaïves (Haiti), Ile Ife (Osun, Nigeria), Buzǎu, Focșani, Iași, Paris, Pitești, pentru a fi cu noi la Espace „GADIF–Poezie” Gaudeamus, București, 2013!

Mulțumirile noastre poeților Ștefania Oproescu (Oglinda literarǎ, Focșani) Lucreţia Picui (Pitești), Cassian Maria Spiridon și Marius Chelaru (Poezia, Iași), pentru prezenţǎ și lectura din propria creaţie liricǎ.

De bucurie și mulţumire ni s-a luminat gândul, aflând printre noi pe: dr. Maria- Antoaneta Lorentz (ASE, București), Gabriela Petrescu (vice-președintǎ a grupului de prietenie China-România), Ioana Stuparu (scriitoare, București), Steluţa Istrǎtescu (scriitoare, Pitești), Ilzi Sora (scriitoare, Pitești), Ana-Maria și Dan Sturzu (librǎria „Mon cher”, Pitești), Emil Lungeanu (scriitor, Literatorul, București), Dumitru Dǎnǎilǎ (romancier, Buzǎu), Wilfrid Tisma (Haiti), Sebastian Picui (Pitești), dr. Akin Obisanya (poet, medic, cercetǎtor, autor de carte religioasă, Nigeria), Virgil Diaconu (poet, Cafeneaua literarǎ, Pitești)! Florile și aplauzele domniilor lor ne-au copleșit de bucurie!

Mulțumesc mult Oanei Pleșea, directoarea Centrului Cultural Francofon din Buzǎu, și pictoriţei Denise Ndzakou, viceprimǎriţǎ a orașului Montreuil, Franța, pentru generozitatea de a fi semnalat organizatorilor standului francofon GADIF – deschis la actuala ediție a Târgului de Carte „Gaudeamus”, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în rândul Francofoniei – proiectul nostru de schimburi literare între România și alte state francofone, în special africane; antologia De la Dunăre la Congo nu este decât primul pas concretizat al acestui demers de perspectivǎ.

Mǎrturisesc: poeții congolezi și români ai proiectului ARC, fără receptivitatea acestor două mari doamne ale vieții culturale ce însufleţește spaţiul francofon, nu ar fi fost prezenţi la actuala ediție a Târgului Internațional „Gaudeamus” din București! Mediatizatǎ iubitorilor de poezie din Paris și diferite ţǎri africane, antologia Du Congo au Danube, care a marcat lansarea proiectului ARC (Africa-România-Caraibe) la Institutul Cultural Român din Paris, în octombrie 2011, iar în martie 2013 la standurile „Bassin du Congo” și „Dagan”, participante la Salonul de carte de la Porte de Versailles, și într-o manierǎ mai discretǎ pe scena Centrului Cultural Pitești și în paginile revistei Poezia din Iași, nu avusese încǎ aceeași șansǎ în capitala ţǎrii mele.

Mulțumesc gazdelor noastre, domnii Benoit Rutten și Horia Rǎșcanu, pentru generozitatea de a ne fi invitat, alǎturi de multe alte prezenţe literare francofone, la standul GADIF.
Gândul meu se îndreaptǎ încǎrcat de recunoștinţǎ cǎtre domnul Albert Kalenda, secretarul 1 al Ambasadei Republicii Democrate Congo în București, pentru întâmpinarea călduroasă și grija generoasǎ purtatǎ pe tot parcursul șederii noastre în București, precum și cǎtre echipa domniei sale.

Ne-a mângâiat spiritul și sufletul întâlnirea cu membrii Ligii de Cooperare Culturalǎ și Ştiinţificǎ România-Franţa, reprezentatǎ de dl. drd. Ion Marin Uțǎ, vicepreședintele acestei ligi, și poeţii Paula Romanescu și Dumitru Nicodim.

Regǎsirea pe sol românesc cu scriitorul franco-congolez Armand Mavinga, invitat la același eveniment „Espace-Poésie GADIF” a fost o surprizǎ mau mult decât deosebit de plǎcutǎ!

Întreaga mea admirație pentru confratele nostru Emilian Galaicu-Pǎun (Chișinǎu), prezent la același eveniment; cǎutându-l de mai multǎ vreme pentru a-l invita sǎ facǎ parte dintre poeţii ARC, mare ne-a fost bucuria de a-l cunoaște, în sfârșit!

Le mulțumesc tinerilor actori, membri ai Centrului Cultural Francofon Buzǎu, pentru emoţionantul spectacol inspirat din poemele în francezǎ tezaurizate în antologia „Du Congo au Danube”, în regia profesoarei Oana Pleșea; datorită talentului lor, imnul Ata Ozali și sensibilitatea liricǎ a fiecǎrui poet congolez și român din aceastǎ antologie, au rǎsunat pentru întâia oarǎ la „Gaudeamus” București, și pentru a doua oară în România. Primul spectacol poetico-muzical, bilingv, în românǎ și francezǎ, Du Congo au Danube, regizat și interpretat de mine însǎmi împreunǎ cu actorul Adrian Duţǎ, a fost găzduit de Centrul Cultural Pitești, în mai 2013, prin amabilitatea ziaristei Carmen Dumitrache, conducǎtoarea mereu primitoare a acestui important templu cultural piteștean.

Un gând de prietenie cǎtre confraţii din aceeași antologie care, din cauza diferitelor obstacole de ultimǎ orǎ, nu au putut să ne fie alǎturi la acest eveniment, deși se pregǎtiserǎ din timp pentru a porni la drum: Huppert Laurent Malanda (Pointe-Noire) Jean-Blaise Bilombo Samba (Brazzaville), Marie-Leontine Tsibinda (Congo-Canada), Gh. Neagu (Focșani), Ion Popescu-Sireteanu (Pitești), Ovidiu Alexandru Vintilǎ (Suceava), Nicolae Panaite (Cronica Veche, Iași), Valentin Talpalaru (Iași), Boris Mehr (Realitatea evreiascǎ, București) și Mihai Ciupercescu (București), Cǎtǎlin Drǎghici (Pitești).

Regretǎm cu toţii blocarea poetului Huppert Laurent Malanda pe aeroportul Paris-Beauvais din cauza vizei și refuzul companiei Blue-Air de a-l îmbarca, cu toate demersurile diplomatice rapide efectuate de reprezentanţii ambasadelor Regatului Belgiei și Republicii Democrate Congo la București. În numele poeţilor și prietenilor noștri veniţi la Otopeni sǎ-l întâmpine pe confratele congolez, și al meu personal, reînnoiesc mulţumirile noastre domnilor Benoit Rutten, Albert Kalenda și Horia Rǎșcanu.

Marele absent va rǎmâne, fără îndoială, mult îndrǎgitul nostru prieten, filozoful, cioranistul, poetul Leopold Congo-Mbemba (1959-2013).

Nutrind speranţa de a vǎ revedea cu ocazia publicǎrii urmǎtoarelor ediţii ale antologiilor ARC, vǎ urez din inimǎ, în preajma sărbătorilor de iarnǎ 2014, un cǎlduros

La Mulţi Ani!

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s