CERUL CAZUT PE GANDURI

STEFAN DIMA – UN CUVÂNT PRINS  ÎN TRUP DE SUFLET

La o seară culturală memorabilă, cu prilejul lansării cărții lui Dan Camer 10 ANI ÎN SLUJBA COMUNITĂŢII, s-a apropiat de mine poetul Ștefan Dima, cu aceeaşi candoare pe care i-am regăsit-o în cartea sa ȘCOALA DE ÎNGERI. Mărturisesc că îmi vine foarte greu să rostesc cuvinte în prezența lui. Tăcerea este poate singura cale de a-l citi. Şi nu pentru că nu se poate exprima, puţini sunt poeţii cu atâta forţă de expresie în poezia buzoiană. Un magnetism cosmic, fără suport noţional mă atrage către acest poet pe care îl simt ca pe o fiinţă din alte vremuri.  Saturat de experienţa tragică a trăirii terestre se furişează „sub aripa păsării numită albatros, cu întrebări sub aripă”. Intuiesc marile întrebări la care le caută răspuns, ştiu că le va găsi şi aştept să le dea într-o nouă carte de poezie. Ştefan Dima a reţinut îndemnul meu sincer din comentariul la ŞCOALA DE ÎNGERI şi s-a apucat serios de scris poezia pe care o poartă cu sine, ca har şi ca blestem deopotrivă.

-Aţi primit cartea mea CERUL CĂZUT PE GÂNDURI ?

-Nu.

Răspund şi îmi iau curajul de a-l privi adânc în lumina ochilor săi frumoşi.

Citesc o teribilă surpriză, un sentiment zugrăvit în culori fără nume, văd flori, poetul vibrează la un ecou de clopote din neant şi preţ de două minute rămânem pironiţi în tăcerea ce deseneaza umbra cuvintelor…

Poetul înţelege ce are de făcut, caută în mapă şi cu mâna tremurândă scoate cartea, noua carte, pe care scrie o dedicaţie, dând formă tăcerii textuale ce ne cuprinsese. O dedicaţie a cărei frumuseţe mi-o însuşesc şi o reţin împreună cu cartea, ca motivaţie a lecturii şi scrierii celei de-a doua cronici..

L-am întâlnit luni, 9 iulie în aula Bibliotecii Vasile Voiculescu. Se lansau Traianele lui Dan Camer vol.3.

-Ati citit cartea mea ?

Am înghețat. Răspund corect și sincer.

-Încă nu. Dar promit că o voi citi şi  o voi scrie.

Încă nu. Cuvintele mele capătă culoarea plumburie a unei tăceri, o clipă de poezie care ne tulbură pe amndoi şi, sper, ne şi uneşte în ideea ca poetul şi poezia sunt  din materia tăcerii. Iată unde găsesc expresia verbală a acestei clipe de neuitat:

Aprind lumina/un vânzător de întrebari/ şi un cerşator de răspunsuri./Sting lumina:două forme si-o mirare./

Pe Ștefan Dima nu-l poţi minti. Dovada este chiar cartea CERUL CĂZUT PE GÂNDURI în care am găsit atâta poezie, atâta trăire transfigurată …, am citit cartea fără pauză, am rezonat cu el bucuria de a reverbera cuvitele luate cu delicateţe ca pe niște păsări spre a le trezi din somn, chiar în clipa în care chiar ele deschideau ochii, visaseră frumos și aveau nevoie de o mângâiere, înainte de a porni în zborul lor misterios. Poetul consumă liniştea ca pe o invazie a luminii şi se trezeşte din visare stând de vorba cu luna „la coltul noptii” Ziua se îmbolnăveşte pe trotuartul dezbrăcat de păreri. Apoi felia de pâine.Fuge un copil şi urmeaza cel mai frumos vers: Cineva ne pune timbru pe-ntristare.

Titlul CERUL CĂZUT PE GÂNDURI este o amplă personificare, marcând etapa de maturizare a poetului care renunţă la amintirile obsedante din copilăria petrecută într-o casa de copii (şcoală de îngeri), făcând loc transfigurărilor autentice a unor sentimente obsedante cum ar fi lumea cu mască permanentă, viaţa ca o curgere de întâmplări semnificative, demne de a deveni materia poeziei. Numeroase sunt poeziile definiții, suprinzătoare metafore, din care s-ar putea naște originale haicuuri. La pag. 55 o astfel de definiție, un răspus la obsedanta întrebare despre nașterea orizontului  ca limită nespațială, ca limită spre care tinde aspirația poetului. Iată și cuvintele din care se compune această definiție: dor, așteptare, stele, vis, copilărie.

Cad și eu pe gânduri când citesc una dintre cele mai frumoase poezii, FĂRĂ NUME pag.41. ”Ne-mbrăcăm în culori/Fără nume/Cu flori strigăm la clopote/Și tăcem de vorbă cu umbra/.

Aurel Anghel

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s