ZODIAC LA CUB

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dumitru Dănăilă este autorul, cel puţin până acun, a unui singur gen literar de care este sedus: cel epic. A irumpt cu un roman deosebit „Destine la indigo” în 2008 şi a continuat cu alte romane cu o frecvenţă considerabilă: în 2010 cu „Iubirile de altădată”, în 2011 cu „În căutarea paradisului” şi în 2012 cu „Robul zarului” de care ne vom ocupa în rândurile care urmează. Activitatea îndelungată de ziarist l-a făcut să cunoască mii de întâmplări, evenimente şi personaje la care a fost martor sau pe care le-a auzit în deplasările de documentare. Din romanele sale rezultă că Dumitru Dănăilă este fascinat de destinele oamenilor. Fiecare om are un destin cu suişuri şi coborâşuri. Aceasta este partea comună a vieţii. Însă modul cum reuşeşte fiecare individ să traverseze destinul este unic.

În romanul „Robul zarului” Dumitru Dănăilă prezintă destinul personajului său din copilărie şi până la maturitate. Pentru copilul Cosmin Zisu, eroul romanului, destinul a fost crunt. A rămas orfan de ambii părinţi. Dar cum există întotdeauna şi o zână bună aceasta nu a întârziat să apară şi să-şi întindă aripa ocrotitoare asupra sa. Şi astfel copilul ajunge, din satul său de munte, Gura Teghii, în oraşul de la marginea Crângului, fiind adoptat de un unchi. Aici primeşte toată atenţia şi este îngrijit cu tot dragul iar noii săi părinţi fac eforturi pentru a nu-i lipsi nimic. Până aici totul este obişnuit. O tragedie, pentru cei mai mulţi, are urmări nefaste. Cosmin este excepţia de la regulă. Înzestrat cu un bun simţ ancestral, cu o inteligenţă deosebită, cu o forţă fizică ieşită din comun şi cu un spirit justiţiar nealterat ca demn urmaş al vestitului personaj de pe valea Buzăului, Gherghelaş, Cosmin capătă respectul colegilor de şcoală şi admiraţia fetelor. Un muntean dârz, hotărât, ascultător, cultivat, cum este perceput de colegi, are o mare slăbiciune pentru aflarea viitorului. Nu a viitorului îndepărtat ci a celui imediat. Când se află în pragul luării unor decizii importante consultă un oracol, un zodiac original pentru vremurile acelea (începând cu anii ’70 ai veacului trecut): zarurile. Acele cuburi magice aveau pentru el o însemnătate capitală. Le consulta de fiecare dată când situaţia o impunea. De ele nu s-a despărţit niciodată. Când zarurile îi dădeau de veste că ce va urma nu va fi bine era ros de îndoieli, de nelinişti. Să le consulte din nou? Nu a mai făcut-o niciodată. Se încuraja singur cu speranţa că şi zarurile se mai pot înşela. Verdictul timpului a fost crunt: zarurile au avut dreptate.

Devenirea sa ca om şi ca profesionist nu a fost urmată de o devenire pe măsură în plan familial. Toată această pendulare a lui Cosmin între o iubire şi alta nu face decât să infirme calităţile de prezicător ale zarurilor. Iubirile din viaţa sa au fost două: Eugenia Ulmeanu, Jeni, o fiinţă ingenuă, sinceră în sentimente, devotată prietenilor şi profesiei sale şi frivola, încă din adolescenţă, Ramona Cojocaru, Mona. Mai târziu această „calitate” va confirma caracterul ei instabil. Destinul acestor femei diametral opuse s-au împletit şi l-au marcat pe cel al lui Cosmin. După căsnicia total nereuşită cu Mona, mai ales în perioada postdecembristă când în aceasta se declanşează tare greu de înţeles de un om educat şi cu bun simţ, Cosmin regăseşte în Jeni candoarea şi puritatea dragostei. Eroul nostru dar şi cititorii conştientizează faptul că până şi zarurile, ca horoscop, nu se pot lupta cu hazardul, cu capriciile umane, cu tarele de caracter şi meandrele sufletului omenesc.

Roamnul lui Dumitru Dănăilă poate trezi în cititor sentimente contradictorii faţă de anumite etape din viaţa fiecăruia, însă cu siguranţă ne va face, pe fiecare în parte, să medităm asupra modului cum descifrăm şi interpretăm comportamentul semenilor. Acesta ar fi cel mai simplu şi la îndemână zodiac. Vom reuşi?

                                                                                                            Stan Brebenel

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s